Acreditările tale pe hârtie sunt suficiente pentru a-ți asigura un interviu, dar factorul decisiv pentru ca locul de muncă să fie al tău este impresia pe care o faci în timpul acelui interviu. După cum se spune, „Nu ai niciodată o a doua șansă să faci o primă impresie”. Urmează sfaturile noastre, enumerate mai jos, pentru a te asigura că lași o impresie puternică, de durată și pozitivă nu numai în interviuri, ci și în întâlniri și în viața profesională de zi cu zi.
Fii punctual și pregătit
Punctualitatea la un interviu sau o întâlnire este o necesitate absolută. Puține lucruri pot face o impresie mai proastă decât să te prezinți cu întârziere. Încearcă să ajungi cu 10-15 minute înainte de începerea programată. Planifică-ți de la început ruta și asigură-te că ai în vedere posibilele întârzieri. De asemenea, ar fi bine să te asiguri că ai toate documentele și formularele necesare. Chiar dacă ai trimis deja CV-ul prin e-mail, trebuie să ai un exemplar tipărit și la interviu. De asemenea, notează numele persoanei sau persoanelor cu care te vei întâlni.
Acordă atenție codului vestimentar
Ceea ce porți la un interviu joacă un rol important în modul în care ești perceput. Felul în care te prezinți nu te reprezintă doar pe tine. Dacă ești angajat, vei reprezenta și compania pentru care lucrezi, așa că ține cont de acest lucru. Află care este codul vestimentar al companiei. Dacă nu ești sigur, adoptă un stil conservator. Hainele nu trebuie să expună prea mult pielea, trebuie să îți vină bine, trebuie să fie călcate și spălate. Evită bijuteriile strălucitoare.
Începe cu încredere
Începe interviul cu un zâmbet sincer și o strângere fermă de mână. Salută persoana cu care susții interviul și menționează-i numele și stabilește un contact vizual chiar de la început. Intră cu încredere în cameră și menține o postură corectă. Radiază încredere și ține minte: și intervievatorul dorește ca acest proces să meargă bine.
Verifică-ți limbajul corpului și tonul
În timpul interviului sau întâlnirii, păstrează-ți caracterul pozitiv atât în ton, cât și în postură. Stai drept, apleacă-te când ceilalți îți vorbesc și stabilește contact vizual des. Vorbește cu entuziasm și încredere. Evită râsul nervos dacă este posibil și oferă răspunsuri concise și relevante pentru subiectul sau întrebarea respectivă.
Un rămas-bun condescendent și o scurtă revenire după interviu
Modul în care pleci de la o întâlnire este la fel de important ca și atunci când te-ai prezentat. Poți produce o impresie de durată cu o altă strângere de mână fermă și un sincer „mulțumesc”. Revenirea după interviu demonstrează că ești ambițios, așa că la o zi sau două după interviu scrie un e-mail prietenos și scurt intervievatorului, în care îți poți exprima încă o dată mulțumirile și reitera interesul față de poziția respectivă.